A korábban számítottnál nagyobb összeggel, 2,2 milliárd euróval kell megerősíteni a Hypo Alpe-Adria-Bankot az osztrák bankfelügyelet számítása szerint - közölte csütörtökön a bank.

A bankfelügyelet (FMA) számításai szerint a bankcsoportnak az április 30-i portfólióadatok alapján 12,67 százalékos kockázati tőketartalékra van szüksége, ami 2,2 milliárd euró többlet tőkeigénynek felel meg. A követelménynek jövő március végére kell teljesülnie.

Az osztrák nemzeti bank tavalyi előrejelzésében még 1,5 milliárd euró többlet tőkeigény szerepelt. A Hypo Bank közleménye szerint az FMA aktuális számítása mindenekelőtt a hitelkockázatok konzervatív új felmérésén és a pénzügyi piacokat jellemző egyre feszültebb helyzeten alapszik.

Az osztrák állam 2009 végén 1,5 milliárd euróval mentette meg a csődtől az elsősorban a délkelet-európai térségben tevékenykedő Hypo Bankot.

Az olaszországi leányvállalatnál 10 százalékos, a szlovéniai Hypónál 9 százalékos tőkepuffert javasol a felügyelet.

Gottwald Kranebitter, a bankcsoport igazgatótanácsi elnöke az APA hírügynökségnek nyilatkozva úgy foglalt állást, hogy az új adat elsősorban a pénzügyi piacokon és a bankcsoport fő piacainak számító országokban uralkodó feszült helyzettel magyarázható. A javaslat nem érte teljesen váratlanul a bankot - mondta. "Ettől függetlenül sajnálatos, hogy a gazdasági helyzet miatt nem érezhető a kényszerállamosítás óta elért ötmilliárd eurós kockázatcsökkentés és a bank folyamatos szervezeti átalakítása" - tette hozzá. A banknak szeptember végéig kell hivatalos választ adnia az FMA-nak.

MTI