Az amerikai konjunktúra alakulása és a munkaerő-piaci helyzet nem kielégítő, ezért nem lehet kizárni további pénzügy-politikai ösztönző intézkedéseket - mondta pénteken Ben Bernanke, a központi bank szerepét betöltő Fed elnöke.

Bernanke a Wyoming állambeli Jackson Hole-ban, a vezető jegybankok éves találkozóján mondott beszédében mindamellett óvakodott megnevezni, hogy konkrétan milyen lépésekre gondol, és mikor óhajtják megtenni azokat. Csupán annyit mondott, hogy a gazdaság növekedése nem elegendő a munkanélküliség hatékony csökkentéséhez.

Szükséges, hogy további haladást érjünk el, különösen a munkaerőpiacon, és a Fed "szükség szerint cselekedni fog" - mondta. Szavai szerint a Fed-nek ugyanakkor mérlegelnie kell a további pénzügyi ösztönzés költségei és haszna között, ugyanakkor utalt rá, hogy a ráfordítások kifizetődőek lehetnek.

Kijelentette, hogy a Fed a bizonytalanságok és politikai eszközei behatároltságának figyelembe vételével, szükség szerint úgy alakítja majd irányvonalát, "hogy előmozdítsa a gazdasági fellendülés erősödését és a munkaerőpiaci feltételek tartós javulását, az árstabilitás összefüggésében".

Elemzők szerint ez a megfogalmazás valamivel enyhébb utalás volt a Fed pénzügyi irányvonalának esetleges közeljövőbeli enyhítésére, mint amire a Fed vezetésének nyár eleji tanácskozásának jegyzőkönyve utalt. Igaz, a gazdasági mutatók a vártnál jobban javultak. Bernanke ugyanakkor világossá tette, hogy elégedetlen a gazdaság javulásával.

"A munkaerőpiac stagnálása különösen súlyos aggodalomra ad okot, nem csak az általa okozott hatalmas szenvedés és az elvesztegetett emberi tehetség miatt, hanem azért is, mert a munkanélküliség folyamatosan magas szintje strukturális kárt fog okozni a gazdaságunknak, amely évekig kihathatnak" - mondta.

A Fed január óta azt kommunikálja, hogy várakozásai szerint legalább 2014 végéig meg fogja tartani a nullához közeli kamatlábakat. Bernanke beszédét követően emelkedtek az amerikai tőzsdeindexek, míg az euró 1,2636 dollárra erősödött.

MTI