Az egyszerű bérbeadásnál jóval több bevételt hoz a saját lakás szoba szállodaként való üzemeltetése, bár az azzal járó kiadások is magasabbak - közölte a Duna House (DH) ingatlan franchise hálózat az MTI-vel.

A többlet kiadások körébe tartozik a folyamatos hirdetés, valamint a lakás folyamatos takarítása, az ágyneműcsere, és mindaz, ami a szállodák üzemeltetésében is megjelenik.

Ezzel szemben áll a hagyományos bérbeadáshoz mért lényegesen nagyobb bevétel. Például egy 35-40 négyzetméteres Budapest-belvárosi rendkívül igényesen kialakított lakást egy hétre, két főnek 45 ezer forintért lehet kiadni. Ez egy havi hagyományos bérleti díjnak felel meg. A bérlet és a szállodakénti üzemeltetés közötti arány hasonló egy nagyobb, 80 négyzetméteres polgári lakás esetén is, ahol a heti bérleti díj - 4 fő esetén - általában 110 ezer forint - írta a Duna House.

A DH közleménye megjegyzi, hogy a piacon vannak egy-két - befektetési céllal vett - lakást bérbe adók, de akadnak több tucat lakással rendelkezők is.

MTI