A kifejezetten lakosságnak szánt állampapírokból júliusban 72,2 milliárd forint értékben vásároltak - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. szerdán az MTI-vel.

A júliusban értékesített 72,2 milliárd értékű állampapírból a kamatozó kincstárjegyek 55,8 milliárddal részesedtek. Az inflációkövető prémium államkötvények állománya 6,5 milliárd forinttal nőtt, az egy- és kétéves kincstári takarékjegyekből 7,7 milliárd, míg a féléves kincstárjegyből 2,1 milliárdnyi kelt el az év hetedik hónapjában - áll az ÁKK közleményében.

Az első hét havi adatok szerint a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 717,8 milliárd forintra emelkedett. Az időszak alatt a 245 milliárdnyi lakossági állampapír-állomány növekményéből a kamatozó kincstárjegyek állományára 173,5 milliárd, míg az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek együttes állományára 31,1 milliárd forint jut. Az inflációkövető prémium magyar államkötvény ebből 34,2 milliárdot tett ki. A termék teljes állománya már meghaladta a 200 milliárd forintot. Az új fél éves kincstárjegyből összesen 6,2 milliárdnyi került értékesítésre, a termék piaci bevezetése óta eltelt három hónapban.

Az ÁKK közleménye rögzíti: az évi állománynövekedés meghaladja az 50 százalékot.

MTI