A bankszektor szerény, 31,3 milliárd forintos adózott nyereséget ért el az első negyedévben, a bankok 40 százaléka azonban veszteséges volt, s a nyereséges bankok nyereségének csaknem négyötöde két bankban keletkezett - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból.

Annak ellenére, hogy 2012 első két hónapjára esett a végtörlesztések mintegy fele, az idei év első negyedévét nyereségesen zárták a bankok, adózott eredményük 31,3 milliárd forintot tett ki.

Ez a felügyelet honlapján közzétett gyorsjelentés szerint annak köszönhető, hogy a 2012-ben megvalósult végtörlesztési veszteségekre már az elmúlt évben megfelelő mértékű tartalékokat képeztek az intézmények, így a végtörlesztési veszteségek gyakorlatilag teljes egésze a 2011. évi eredménykimutatást terhelte.

Azt, hogy a bankrendszer a szektorszintű nyereségesség ellenére rendkívül sebezhető a jövedelemtermelés szempontjából, jól mutatja, hogy az idei első negyedéves adózott eredmény a tavalyi hasonló időszakinak még a felét sem érte el, s a bankok 40 százaléka veszteséges volt, valamint, hogy a nyereséges bankok nyereségének csaknem négyötöde két bankban keletkezett - mutat rá a PSZÁF.

A banki hitelportfólió késedelmességgel mért minősége 2012 első negyedévében lényegesen tovább romlott. Ennek oka a jelentés szerint egyrészt az, hogy a január-februárban megvalósult végtörlesztési tételek a jó minőségű, nem lejárt állományt érintették.

A végtörlesztés hatását kiszűrve is romlott azonban a hitelportfólió minősége: egyrészt a 90 napon belül lejárt hiteleknek az aránya és a volumene is emelkedett, másrészt a gyakorlatilag stagnáló 90 napon túl lejárt állományon belül nőtt a már több mint egy éve késedelmes hitelek részesedése.

Habár az újrastrukturálás fontos eszköze a rossz minőségű hitelportfólió kezelésének, annak eredményessége korlátozott, amit mutat, hogy a valaha átstrukturált hitelek nagy és növekvő részaránya esik újra késedelembe. 2011. december végén a valaha átstrukturált hitelek 24,6 százaléka 90 napon belül, további 24,6 százalékuk 90 napon túl volt késedelmes. Ugyanezek a részarányok 2012. március végén 26,4, illetve 28,1 százalékot tettek ki. Összességében tehát az átstrukturált hitelek jóval több, mint fele vált újra késedelmessé. Mindeközben emelkedik a már többszöri átstrukturáláson átesett hitelek aránya is - állapítja meg az elemzés.

MTI