A Visonka Nyrt-t azért vezették be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT), hogy bankoktól független fejlesztési forrásokat lehessen bevonni a társaság gazdasági céljainak megvalósításába - mondta Pimper Richárd, a Közép-Európai Gázterminál Nyrt. (KEG) vezérigazgatója, a társaság csaknem százszázalékos tulajdonát birtokló cég vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A Visonka Nyrt."B" kategóriás papírjaival szerdán kereskedtek először a BÉT-en. A 250 forint névértékű takarmánygyártó cég részvényei 1.000 forinton forogtak az első nap, és a második kereskedési nap elején - azaz csütörtökön - is ennyit értek.

A KEG vezérigazgatója közölte: a társaság stratégiai terveiben hosszú távon számol a Visonka Nyrt-vel, amit az is mutat, hogy a társaság 180 nap alatt 30 százaléknál több Visonka-részvényt nem kíván értékesíteni a kibocsátott 1,96 millió - 490 millió forint - értékű csomagból.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Visonka Nyrt. a hazai baromfitáp-gyártás egyik meghatározó takarmánykeverő vállalata. Tavaly a cég 36 ezer tonna takarmánykeveréket állított elő. Múlt évi árbevétele elérte a 2,3 milliárd forintot, és ennyi lesz az idén is, esetleg enyhén növekszik - tette hozzá a KEG vezérigazgatója. Gerlei Zsolt, az igazgatóság tagja arról beszélt, hogy a Visonka papírok bevezetése a BÉT-re azért fontos a cég számára, mert a bankok manapság nem szívesen finanszírozzák a mezőgazdasági vállalkozásokat.

A cég papírjainak tőzsdei bevezetése pedig pótlólagos fejlesztési forrásbevonásra ad módot. A társaság ugyanakkor nem tűzött ki konkrét cél e tekintetben - tette hozzá. Diósi László igazgatósági elnök azt húzta alá, hogy nemcsak a Visonka Nyrt. tőzsdei bevezetése, hanem a kormányzati intézkedések is támogatják a cég fejlődését. Példaként hozta, hogy kormányzati cél a növénytermesztés és az állattenyésztés arányának - korábbi - 50-50 százalékos helyreállítása, ami jó perspektívát ad a Visonka Nyrt. fejlődésédéhez.

MTI