Budapest, 2024. április 7., vasárnap (MTI) - A jövő héten jelennek meg az adatok az államháztartás központi alrendszerének március végi helyzetéről, a fogyasztói árak márciusi alakulásáról, valamint az ipari és az építőipari termelés februári mutatóiról.

Kedden jelenik meg a gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének március végi helyzetéről. Február végéig az államháztartás központi alrendszere 1704,0 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1759,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 79,0 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 23,5 milliárd forintos hiányt mutattak. A központi alrendszer február végi 5974,9 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 611,5 milliárd forinttal, 11,4 százalékkal magasabb összegben alakultak. A központi alrendszer február végi 7678,9 milliárd forint összegű kiadásai 790,4 milliárd forinttal, 11,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki adatát.

Csütörtökön teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árak márciusi alakulásának adatait. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, januárhoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 6,7 százalékkal drágultak.

Pénteken közli az ipari termelés februári adatait második becslése alapján a KSH. Az első becslés szerint februárban az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 januárjához mérten 3,5 százalékkal emelkedett. Az év első két hónapjában 0,9 százalékkal kisebb volt a termelés, mint 2023 azonos időszakában.

Szintén pénteken jelennek meg az építőipar februári adatai. Januárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésének termelése 20,5, az egyéb építményeké 11,6 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 10,2 százalékkal nagyobb volt a decemberinél.