London, 2024. március 20., szerda (MTI) - A vártnál nagyobb mértékben csökkent az éves brit infláció februárban.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban.

Az elemzői várakozások 3,5 százalékos éves inflációs ütemet valószínűsítettek az idei második hónapra.

Januárban 4 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában.

A februári 3,4 százalékos éves ütem több mint két és fél évi mélypont. Legutóbb 2021 szeptemberében volt ennél alacsonyabb az infláció: abban a hónapban 3,1 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szintet.

A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és 2023 márciusa között ugyanakkor minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékon. Ez 1981 októbere óta a legmagasabb éves ütem volt.

A februári inflációs adatokról szóló szerdai beszámolójában az ONS kiemeli, hogy az élelmiszerek éves drágulási üteme a múlt hónapban 5 százalékra - 2022 januárja óta a legalacsonyabb szintre - lassult az előző havi 7 százalékról.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy az élelmiszerek éves drágulási üteme tizenegy hónapja folyamatosan lassul.

A tizenkét havi élelmiszerár-infláció tavaly márciusban tetőzött 19,2 százalékkal, amely 45 éves rekord volt.

Az ONS szerdai elemzése szerint az élelmiszerárak még mindig viszonylag magasak, de tavaly nyár óta stabilak: a 2023 májusa és 2024 februárja közötti kilenc hónapban nem egészen 2 százalékkal emelkedtek. A megelőző 14 hónapban, 2022 márciusa és 2023 májusa között meredeken, 22 százalékkal drágultak az élelmiszerek Nagy-Britanniában.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció az ütemes lassulás ellenére még mindig meghaladja a jegybanki célszintet.

A Bank of England - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja - 2021 decemberében agresszív szigorítási ciklust kezdett, és az addigi 0,10 százalékos mélységi rekordról tizennégy kamatemeléssel a jelenlegi 5,25 százalékra - 15 éves csúcsra - emelte alapkamatát.

Négy legutóbbi kamatdöntő ülésén, szeptemberben, novemberben, decemberben és idén februárban azonban a monetáris tanács nem módosította irányadó kamatát.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója a minap egy parlamenti meghallgatáson arra utalt, hogy hamarosan kamatcsökkentési ciklus kezdődhet. Úgy fogalmazott: "nem ésszerűtlenek" azok a piaci várakozások, amelyek már 2024-re a jegybanki kamatszint csökkenésével számolnak.