Budapest, 2023. október 15., vasárnap (MTI) - Jövő héten jelenik meg az államháztartás szeptemberi helyzetéről szóló részletes jelentés, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig az építőipar augusztusi teljesítményéről közöl adatokat.

Hétfőn jelennek meg az építőipari termelés augusztusi adatai. Júliusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 11,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 5,0 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,5 százalékkal nagyobb volt a júniusinál. Az év első hét hónapjában a szektor kibocsátása 5,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Pénteken közli a Pénzügymisztérium az államháztartás szeptember végi részletes adatait. Az előzetes adatok szerint szeptember végéig az államháztartás központi alrendszere 3264,9 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3266,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 136,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 135,7 milliárd forintos hiányt mutattak. Szeptemberben (egy hónap alatt) a központi alrendszer 33,7 milliárd forint többlettel zárt.