Washington/Budapest, 2023. szeptember 20., szerda (MTI) - Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

Előző, július 26-án végződött kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 5,25-5,50 százalékra emelte az irányadó dollárkamat-tartományt.

A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után idén júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban. A Fed a gazdaság ösztönzése érdekében 2020 március közepén vágta vissza az alapkamatot 1 százalékponttal a 0,00-0,25 százalékos tartományba, tavaly márciusban pedig az infláció elleni küzdelem részeként elindította kamatemelési ciklusát.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az indoklásban szilárdnak és ellenállónak nyilvánította az amerikai bankrendszert.

A nyíltpiaci bizottság hangsúlyozta, hogy a 2 százalékos inflációs cél és a maximális foglalkoztatottság elérésére törekszik hosszabb távon.

A Federal Reserve döntéshozói szerint a gazdaság mérsékelt ütemben bővül, a munkahelyek számának növekedése az elmúlt hónapokban lassult, de továbbra is erős, a munkanélküliségi ráta alacsony maradt, miközben az infláció továbbra is magasnak bizonyult.

A háztartások és a vállalkozások hitelfeltételének szigorodása valószínűleg hatással lesz a gazdasági aktivitásra, a munkaerő-felvételre, valamint az inflációra is. A bizottság továbbra is fokozottan figyel az inflációs kockázatokra - áll a FOMC közleményében.

A bizottság egyúttal megerősítette, hogy készen áll a monetáris politika irányvonalának szükség szerinti kiigazítására, amennyiben olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a célok elérését.

Annak eldöntésére, hogy milyen mértékű további monetáris politikai szigorítás lehet megfelelő az infláció visszatérítéséhez idővel a 2 százalékos célhoz, a FOMC figyelembe fogja venni a kumulatív szigorítás, illetve annak késleltetett hatását a gazdasági teljesítményre, a pénzügyi folyamatokra és az inflációra.

A Fed előrejelzése szerint idén még egy kamatemelés, jövőre pedig két kamatcsökkentés valószínű.

A Fed egyúttal javított idei gazdasági növekedési prognózisán és javulást vár a foglalkoztatás alakulásában is szerdai kamatdöntésével párhuzamosan kiadott gazdasági összefoglalója szerint. Az idei GDP-növekedést a júniusi kamatdöntő ülés alkalmából kiadott prognózisában jelzett 1,0 százalékról 2,1 százalékra emelte a testület. Jövőre 1,5 százalékos növekedésre számít a Fed a júniusban jelzett 1,1 százalék helyett, 2025-re pedig változatlanul 1,8 százalékos GDP-növekedési ütemmel számol.

A Fed javított a foglalkoztatás alakulásának kilátásain is, a munkanélküliségi ráta eszerint az idén 3,8 százalékos lehet, szemben a júniusban jelzett 4,1 százalékkal, jövőre pedig a júniusban prognosztizált 4,5 százalék helyett 4,1 százalékos munkanélküliségi rátára számítanak.