Budapest, 2022. augusztus 8., hétfő (MTI) - Október elsején egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel, a megváltozott piaci viszonyokra reagálva, az egyesüléssel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) legnagyobb forgalmú hazai brókercége jön létre - közölte az Erste Bank az MTI-vel hétfőn.

Az Erste mindezzel párhuzamosan a Randomtól érkező kollegákra támaszkodva új, online üzletágat alakít ki, amely tükrözi az internetes fejlesztések iránti elkötelezettségét. A Random jelenlegi ügyfelei az Ersténél a jövő év végéig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól - közölték.

Felidézik: az Erste tavaly szeptemberben vásárolta meg a Random Capitalt, amely a tranzakciót követően tovább bővült. A cég már közel 33 ezer értékpapírszámlát és mintegy 108 milliárd forintos megtakarítási állományt kezel. Ez az állományt tekintve 47 százalékos növekedés, a számlák számában pedig 54 százalékos a bővülés tavaly szeptember óta. Az ügyfélszám idén ötezerrel nőtt. Az Erste pénz-, tőkepiacok és vagyonkezelés divíziója több mint 297 ezer értékpapírszámlán 2894 milliárd forintot meghaladó értékű vagyont kezel.

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta: az egyesülésre a megváltozott piaci viszonyok miatt van szükség. Az ügyfélkiszolgálás minőségének további javítása elengedhetetlen a nemzetközi versenyben való helytálláshoz. A fejlesztési igényeknek azonban csak költséghatékony működés mellett tudnak megfelelni - tette hozzá. A két társaság egyesülése jelentős megtakarítást jelent az Erstének: a tőzsdei tagsági díjak, az adminisztrációs és könyvelési költségek mellett csökken a kereskedési rendszerek fenntartásának és üzemeltetésének díja is. Ugyanakkor nem csökken a létszám, számítanak a Random Capitalnál dolgozókra, hiszen ők olyan tudást, értéket, know-how-t hoztak az Erste csapatába, amellyel erősíteni tudják digitális kompetenciáikat - tette hozzá Cselovszki Róbert. Kiemelte: az Erste, a Randomtól érkező kollegákra támaszkodva új online üzletágat alakít ki, amelynek többek közt az internetes kereskedelmi rendszer fejlesztése lesz a feladata. Az új értékpapírkereskedő-rendszert a tervek szerint jövőre bevezetik Az egyesülést követően a Random ügyfeleinek az Erste kereskedési rendszere áll majd rendelkezésre. Ez változást jelent néhány instrumentum és szolgáltatás esetén. Az egyesülés technikai részleteiről szeptemberben részletes levélben küld a cég tájékoztatást. Közölték: ezzel egyidőben az Erste Befektetési Zrt. egységesíti az internetes kereskedés díjait és új online számlacsomag díjjegyzéket vezet be egységesen 2022. szeptember 1-én, az Erste és Random kereskedési felületein is. A változások a kereskedés díjait is érintik a hazai és külföldi piacokon egyaránt. Az egyesülést követően a Random Capital Zrt. ügyfelei számára is az Erste Befektetési Zrt. online számlacsomag díjjegyzéke lesz irányadó valamennyi díjtétel esetében. A Random ügyfelek ugyanakkor 2023. december 31-ig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól, számukra díjkedvezményt biztosítanak. Az MTI érdeklődésére közölték: a Random Capital tőzsdei értékpapír-forgalma az év első hat hónapjában meghaladta a 430 milliárd forintot, az Erstéé pedig elérte a 1385 milliárd forintot. A Random Capital részesedése a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalmából január-júniusban 7,7 százalék volt, az Erstéé ugyanebben az időszakban 24,7 százalék.