Budapest, 2021. március 14., vasárnap (MTI) - Újabb mintegy 450 ezer oldalnyi, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) Frecskay János Szakkönyvtárában őrzött iratot és kiadványt digitalizáltak.

Az SZTNH vasárnapi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint folyamatos a hivatal dokumentumainak digitalizálása és közzététele a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon.

A Frecskay János Szakkönyvtár dokumentumainak digitalizálásával sok olyan egyedi dokumentum található meg online, amely része a magyar kulturális identitásnak és más magyarországi közgyűjteményben nem szerepel - írták. Tudatták: év elején tízezer oldalnyi szellemi tulajdoni és hivataltörténeti kiadvány vált elérhetővé, a mostani 450 ezer oldalnyi irat, kiadvány digitalizálása pedig újabb több mint háromezer kutatható dokumentumot jelent. A mostani digitalizációnak köszönhetően eredeti védjegyek, termékcímkék, a Központi Védjegyértesítők számai érhetők el, a szöveges keresés segítségével pedig akár cégnevekre is rá lehet keresni. Kereshető a hivatal létrejöttét követő húsz évben megadott szabadalmak leírásai is: a Siemens cégnek például több mint ezer, többi között a villamosközlekedéssel kapcsolatos műszaki megoldásai érhetők el. A digitalizált könyvek között megtalálható továbbá Jedlik Ányos Természettan elemei. Súlyos testek természettana című, 1850-ben kiadott műve, amely az első magyar nyelvű egyetemi fizika tankönyv volt - ismertették. A mostanra digitalizált, mintegy 450 ezer oldal a Hungaricana könyv és dokumentumtárban jelenleg elérhető 16,2 millió oldal 3 százaléka, amivel a hivatal dobogós helyen szerepel - olvasható a közleményben.

A digitalizált és Hungaricana projektek a www.library.hungaricana.hu/hu/collection/SZTNH/ oldalon érhetők el.