New York, 2019. október 17., csütörtök (MTI/Reuters) - Pluszban álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön este. Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,07 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,33 százalékos pluszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,36 százalékos emelkedést jelzett.

Csütörtökön a Brexit fejleményei mellett kedvező vállalati beszámolók adtak lendületet az árfolyamok emelkedésének New Yorkban. A piacok jól fogadták, hogy az Európai Unió és Nagy-Britannia az utolsó pillanatban előzetes megállapodásra jutott a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről, az azonban nem biztos, hogy a brit parlament el is fogadja azt.

A Netflix 3,5 százalékos nyereségben állt, annak köszönhetően, hogy a vártnál több új előfizetőt szerzett a harmadik negyedévben. Az Morgan Stanley is több mint 2 százalékos pluszban állt azt követően, hogy a vártnál magasabb negyedéves profitról számolt be. A nagyvállalatok között a nap egyik vesztese, több mint 6 százalékos veszteséggel, az IBM volt, a befektetők számára csalódást okozó negyedéves eredményei miatt. Az IBM adózott eredménye 38 százalékkal esett éves összevetésben a harmadik negyedévben, bevétele már az ötödik egymást követő negyedévben csökkent. A csütörtöki kereskedés nyertesei az egészségügyi és az ingatlanszektor részvényei voltak, míg a technológiai ágazat mutatója veszteséget jelzett. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két kőolajfajta ára minimális mértékben csökkent. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 6 cent, 0,11 százalék mínusszal, 53,30 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 8 centes, 0,13 százalék csökkenéssel, 59,34 dollár volt. Az arany unciánkénti ára 0,30 százalékkal, 4,45 dollárral, 1498,45 dollárra emelkedett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1124 dollárt adtak a délutáni 1,1123 dollár után.