A gyenge harmadik negyedév után nem számít éves növekedésre a német vegyipari vállalatok ágazati képviseleti szervezete, a Verband der Chemischen Industrie (VCI).

A harmadik negyedévben 1,4 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest a német vegyipar termelése, az egy évvel korábbihoz képest viszont 1,1 százalékkal emelkedett. Az ágazat vállalatainak kapacitáskihasználtsága 82,6 százalék volt a harmadik negyedévben.

A vegyipari termékek ára 0,6 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, éves összevetésben viszont 2,6 százalékkal csökkent.

A forgalom 2,5 százalékkal mérséklődött az előző negyedévihez képest. Az ágazat mintegy 447 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A VCI az idei teljes évben a vegyipar termelésének 1,5 százalékos növekedésére számít. Az árak várhatóan 2,5 százalékos csökkenése miatt azonban a forgalom várhatóan az előző évivel közel megegyező 191 milliárd euró lesz.

A harmadik legnagyobb német feldolgozóipari ágazat, a vegyipar 2014-ben 444 ezer alkalmazottal 190 milliárd euró forgalmat bonyolított. Az 1690 vállalatot tömörítő VCI a német vegyipar több mint 90 százalékát képviseli.

MTI