A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 150 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Kingsbourne Ltd. nevű céget, amely engedély nélkül végzett befektetési szolgáltatási tevékenységet.

A jegybank szerdai közleménye szerint az MNB súlyosító körülményként értékelte, hogy a társaság a legális szolgáltatás látszatát keltette azzal, hogy az MNB nyilvántartásában szereplő céget vett igénybe közvetítőként.

Az MNB jogelőd felügyeleti hatósága még 2012 novemberében indított piacfelügyeleti eljárást a Belizében bejegyzett Kingsbourne Ltd. ellen, mert felmerült a gyanú, hogy a társaság engedély nélkül végez portfóliókezelésre vonatkozó befektetési szolgáltatási tevékenységet.

A vizsgálat megállapította, hogy a társaság a G7 Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. közvetítésével magyar nyelvű megbízási szerződéseket kötött, és a szerződött befektetők pénzét pénzügyi eszközökbe fektette, noha erre nem volt engedélye.

Az MNB a bírság kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a társaság jogszabálysértő tevékenységét rendszeresen végezte, illetve, hogy professzionális, engedéllyel rendelkező piaci szereplő látszatát keltette.

MTI