A Magyar Telekom bejelentette a hétfői befektetői napon rövid és hosszú távú kilátásait, amely szerint a 2017. évi EBITDA meghaladja majd a 2013. évi szintet, a 2017. évi szabad cash flow pedig a 2012. évi szintet, továbbá a társaság fenntartja osztalékpolitikáját.

Az előrejelzés szerint a csoport bevételei 2017-re éves szinten mintegy 2 százalékos ütemmel emelkednek 2012-höz képest. Bár a csoport EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredménye 2014-ben várhatóan továbbra is csökkenni fog (2012-höz képest évesített szinten 6-8 százalékkal), 2017-re meghaladja majd a 2013-as szintet - ismerteti a BÉT honlapján hétfőn közzétett befektetői közleményében a társaság.

Az EBITDA javulását nemcsak a bevételek növekedése idézi elő, hanem (a távközlési és a közművezeték adókat, valamint az értékcsökkenési leírást és amortizációt kivéve) az indirekt költségek 2012 és 2017 közötti, éves szinten 2 százalékos csökkenése is támogatja.

A Magyar Telekom célja a tárgyi eszközökbe és immateriális javakba történő beruházások (CAPEX) csökkentése, 2014-ben mintegy 87 milliárd forint, 2017-ben mintegy 80 milliárd forint beruházást tervez.

A társaság arra számít, hogy 2015-től kezdődően a szabad cash flow is javulni fog, és 2017-re már meghaladja a 2012-es szintet. Ekkorra a Magyar Telekom a közlemény szerint teljes fordulatot ér majd el pénzügyi teljesítményében.

A társaság a jövőben is nyitni kíván új üzleti területek felé. A tervek szerint 2017-re már a bevételek 18 százaléka származik majd az alaptevékenységeihez kapcsolódó tevékenységeiből. A bővülés olyan tevékenységekből ered, mint a biztosítás, az elektronikus kereskedelem vagy a Digitális Otthon ajánlatok. A társaság az energiaszolgáltatással kapcsolatos stratégiáját is folytatni kívánja, és arra számít, hogy a jelenlegi szabályozói és piaci feltételek mellett az energiaszolgáltatás összességében pozitívan járul hozzá a csoport pénzügyi teljesítményéhez.

A társaság tovább kívánja növelni a nagy sebességű internet lefedettséget azokon a területeken, ahol erre megfelelő keresletet lát, 2015-re a lakosság 80 százaléka számára elérhetővé kívánja tenni a legmodernebb 4G/LTE technológiát. A társaság úgy látja, hogy 2017-re jelentősen csökken a hatékonyság javítását segítő projektek súlya, teret engedve az új technológiákhoz és szolgáltatásokhoz kapcsolódó beruházásoknak.

A Telekom célja, hogy 2017-re a 2012-es 57 százalékról 74 százalékra növelje azoknak a háztartásoknak az arányát, akik legalább két távközlési szolgáltatás előfizetői. A kkv szegmensben elsődleges célja, hogy megőrizze vezető távközlési szolgáltatói szerepét, növelje az IT piaci részesedését, és az ebből a szegmensből származó bevételekben 2015-ben fordulatot érjen el.

A társaság bejelentette azt is, hogy fenn kívánja tartani jelenlegi osztalékpolitikáját, amely szerint az eladósodottsági rátát (a nettó adósságnak a nettó adósság és összes tőke összegére vetített arányát) a 30-40 százalék közötti céltartományban kívánja tartani.

A Magyar Telekom részvényeit a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzik. A papír a hétfői kereskedést 306 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 428, a legalacsonyabb 295 forint volt.

MTI