Már nincs recesszióban az ír gazdaság, a második negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a szigetország hazai összterméke (GDP) az év első három hónapjához képest.

Éves összehasonlításban ugyanakkor 1,2 százalékkal csökkent a GDP az ír statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint.

Írország 2010 végén nemzetközi mentőhitelért folyamodott, miután az ingatlanpiaci buborék kipukkadása a tönk szélére sodorta az ír bankrendszert. Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 85 milliárd eurós mentőcsomagot ítélt meg a szigetországnak, cserébe versenyképességet javító szigorú intézkedéseket várt el Dublintól.

Írország lehet az első olyan euróövezeti ország, amely az EU/IMF segítsége után visszatér a tőkepiacokra, várhatóan még ebben az évben. Szakértők szerint ugyanakkor az ír gazdaságnak legalább 2 százalékkal kell növekednie 2014-től, hogy az államadósság mértéke kezelhető legyen. Emellett folytatni kell a szigorú takarékossági programot, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt, amely a legnagyobb Európában. A 2014-es költségvetés újabb 4,1 milliárdos megszorítást - adóemelést és kiadáscsökkentést - irányoz elő. Elemezők szerint 2013-ban 0,5 százalékkal nő az ír GDP, 2014-re 2 százalékos növekedést várnak.

MTI