Több mint száz kínai helikopter talált gazdára az észak-kínai Tiencsin városban tartott, második alkalommal megrendezett helikoptervásáron - jelentette a kínai média vasárnap, az expó zárónapján.

A négynapos eseményt nyolcezer iparági szakember és 40 ezer látogató kereste fel.

Beszámolók szerint megállapodás született a kínai Changhe csoport és az amerikai Sikorsky Aircraft Co. vállalat között az S-76D típusú közepes szállítóhelikopter közös gyártásáról is. Ez a forgószárnyas modell egyaránt alkalmazható üzleti VIP-repülések, mentési és rendőrségi feladatok végrehajtására, valamint tengeri fúrótornyokon dolgozók szállítására.

Az expón mutatkozott be először Kína legújabb ember nélküli helikoptere, a JY-8-as, amelynek maximális sebessége elérheti a 400 kilométert óránként.

A farokrotor nélküli, koaxiális, dupla rotoros gépmadárnál az amerikai Sikorsky Aircraft által kifejlesztett X2 kísérleti helikopter technológiájához hasonlót alkalmaztak. Szakemberek közlése szerint hivatalos próbarepüléseit 2015-re tervezik.

A jelenlegi pilóta nélküli, egytonnás helikopterek négyezer méter magasra képesek repülni, maximális sebességük 220 kilométer óránként. A helikoptergyártók arra számítanak, hogy az országban a következő évtizedben évi 30 százalékkal fog bővülni a helikopterpark.

MTI