Kikerült a recesszióból a cseh gazdaság: másfél éves csökkenés után ugyanis az idei második negyedévben az első három hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) - közölte a cseh statisztikai hivatal kedden.

A statisztikai hivatal pontosított adata 0,1 százalékkal alacsonyabb, mint a korábban nyilvánosságra hozott előzetes növekedési adat.

Éves szinten a GDP 1,3 százalékkal esett vissza a második negyedévben. Az előzetes adat 1,2 százalékos csökkenést jelzett. A kedden nyilvánosságra hozott számok lényegében megfelelnek az elemzők várakozásainak.

A fogyasztásra fordított kiadások az április-júniusi időszakban éves szinten 0,8 százalékkal emelkedtek. A statisztikusok felhívták a figyelmet arra is, hogy ez elsősorban a nagyon alacsony tavalyi bázisnak köszönhető. Az idei első negyedévhez hasonlítva azonban a fogyasztási kiadások fél százalékkal csökkentek. A háztartások kiadásai éves szinten fél százalékkal növekedtek. A családok leginkább tartós fogyasztási cikkeket, lakberendezési és közlekedési eszközöket vásároltak, ugyanakkor a napi fogyasztásra szánt kiadások alacsonyabbak voltak, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Fordulat állt be a külkereskedelemben, s annak hozzájárulásában a GDP-hez. Az első negyedévi csökkenés után a kivitel értéke éves szinten újra két százalékkal emelkedett, míg a behozatalé fél százalékkal.

"Folyó árakon számítva a második negyedévben a külkereskedelem aktív mérlege 20,1 milliárd koronáról 66,2 milliárd koronára emelkedett az első negyedévhez képest" - közölte a statisztikai hivatal.

MTI