A Citi hétfőn bejelentette, hogy Aftab Ahmedet nevezte ki a Citi Magyarország vezérigazgatójának, valamint a Magyarországot, a dél-közép-európai és a Balti-térség országait magában foglaló régió vezetői posztjára.

A Citi Magyarország, a Citibank Europe plc magyarországi fióktelepének hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Aftab Ahmed vezetői gyakornokként kezdte a karrierjét a Citinél. Tapasztalatokat szerzett az Amerikai Egyesült Államokban, illetve világszerte tíz országban. A Citinél eltöltött több mint harminc év során változatos üzleti szakterületeken dolgozott, így a kis- és középvállalati (kkv) és a nagyvállalati banki, a levelezőbanki, illetve a lakossági banki üzletágakban, továbbá az értékesítés, az operáció és technológia, valamint a treasury területein.

Aftab Ahmed lakossági üzletágvezető volt Pakisztánban, nagyvállalati üzletágvezető Új-Zélandon, operációs és technológiai vezető Tajvanon és Németországban. Emellett régióvezetői pozíciókban is dolgozott: a Citibank Észak-Amerika fiókhálózatának bővítéséért és operációjáért felelős vezetője, az Ázsia és Csendes-óceáni térség lakossági személyihitel-üzletág vezetője, valamint a Pakisztánt, a Közel-Keletet és Egyiptomot magában foglaló régió lakossági üzletágának vezetője volt.

Batara Sianturi, a Citi Magyarország előző vezérigazgatója ez évi április eleji sajtótájékoztatóján elmondta: a Citibank Europe plc magyarországi fióktelepe 9,4 milliárd forint adózott eredményt ért el az elmúlt évben. Tavaly a nettó kamatbevétel 30,8 milliárd forintot tett ki.

2011-ben az adózott nyereség 10,8 milliárd forint, a nettó kamatbevétel 31,8 milliárd forint volt. A magyar számviteli szabályok szerint összeállított mérlegbeszámoló alapján a bank mérlegfőösszege 745 milliárd forinton állt a múlt év végén, ami 8,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A bank teljes hitelállománya 8 százalékkal 154,1 milliárd forintra nőtt tavaly a 2011. évihez képest, ezen belül 13,6 százalékos volt a bővülés a vállalati hitelállományban. A teljes betétállomány ugyan mintegy 5 százalékkal mérséklődve 383 milliárd forintot tett ki az elmúlt év végén, ezzel a hitel/betét mutató a magyarországi bankpiac egyik legalacsonyabb értékén, 40 százalékon állt.

MTI