Az EU-gazdaságok közötti szabad munkaerő-áramlás rendszere nem úgy működik, ahogy eredetileg eltervezték, ezért uniós szintű korlátozásokat kellene meghonosítani - áll az egyik vezető londoni társadalmi-gazdasági kutatóintézet szerdán előterjesztett javaslatcsomagjában.

A Demos nevű - magát pártközi, de inkább baloldali irányultságú intézményként meghatározó - kutatóműhely a brit kormány által az uniós és tagállami döntési kompetenciák "átrendezéséről" kezdett felülvizsgálathoz nyújtotta be ajánlásait.

A tanulmány, amelyet személyesen David Goodhart, a Demos igazgatója terjesztett szerdán a kormány elé, kiemeli, hogy a 2004-es EU-bővítés utáni hét évben csak Nagy-Britanniában majdnem 1,5 millió munkavállaló érkezett a keleti tagállamokból az előzetes becslésekben szereplő évi néhány tízezer helyett, és közülük egymillióan tartósan letelepedtek. Az elemzés szerint "ez volt a legnagyobb békeidőbeli népvándorlás az európai történelemben". Visszatekintve egyértelmű hiba volt nem alkalmazni a hétévi átmeneti korlátozást, sőt az is, hogy az EU nem vette fontolóra valamilyen jövedelmi küszöb elérésének előírását a munkaerő szabad áramlásának lehetővé tétele előtt - áll a tanulmányban.

MTI