Sikeres évet zárt a kínai szuverén befektetési alap (CIC), a világ egyik legnagyobb befektetési alapja - jelentette a szervezet 2012-re vonatkozó jelentésében hétfőn.

A CIC-et 2007-ben hozta létre a kínai pénzügyminisztérium az ország devizatartalékai utáni hozamokat fellendítendő, a szervezet 575 milliárd dolláros eszközállományért felel. A vagyonalap külföldi befektetései után tavaly 10,6 százalékos hozamot tudott felmutatni, szemben a 2011-es teljesítményével, amikor 4,3 százalék veszteséget könyvelt el külföldi befektetései után. A többek közt a kínai nagybankokban való kormányzati részesedést is kezelő CIC teljes nettó bevétele - a belföldi és külföldi befektetéseket is figyelembe véve - a 2011-es 48,4 milliárdról 77,4 milliárd dollárra nőtt - derül ki a statisztikákból.

A vagyonalap külföldi tőkebefektetéseinek 49,2 százalékát amerikai, 23 százalékát feltörekvő piaci befektetések teszik ki. Az állami részvények külföldi portfóliójának 32 százalékáért felelnek, míg a fix kamatozású értékpapírok 19,1 százalékáért - olvasható ki az adatokból.

A vagyonalap az év elején külföldi eszközállományának diverzifikálását jelentette be, mondván 2012-ben a világgazdasági bizonytalanságok miatt túlvásárolta magát amerikai és feltörekvő országbeli eszközökkel, Európára ugyanakkor kisebb hangsúlyt fektetett. A vagyonkezelő idén több részvényt vásárolna, növelné a termelő iparágakba, az ingatlanokba és az infrastruktúrába irányuló befektetéseit.

MTI