A francia parlament csütörtökön elfogadta a bankreformot, amelynek értelmében elválasztják a bankok saját számlás ügyleteit a kereskedelmi banki tevékenységüktől a betétesek biztonsága érdekében. Francois Hollande államfő választási ígéretével ellentétben azonban a jogszabály nem hoz létre kétféle pénzintézetet.

Az új törvény szerint a gazdaság számára nem hasznos spekulatív tevékenységeket a bankoknak külön egységbe, például leányvállalatba kell átcsoportosítaniuk, tilos lesz ezentúl az automatizált villámkereskedés (high-frequency trading), az agrárpiaci derivatív kereskedés és egyéb "erőteljesen spekulatív" tevékenységek, valamint megerősödik a piaci tevékenységek ellenőrzése.

A jogszabály értelmében a francia bankoknak nyilvánosságra kell hozniuk minden részletes adatukat (foglalkoztatottak létszáma, forgalom, nyereség, adó), külföldön folytatott tevékenységeiket, beleértve az adóparadicsomokat is.

Franciaország egyes nagyvállalatokra is ki akarja ez utóbbi kötelezettséget terjeszteni, de csak akkor lesz rá módja, ha az Európai Bizottság is hasonlóképpen rendelkezik róla. A francia képviselők a törvényben korlátozták egyes banki szolgáltatások költségeit is.

A bankreformot a parlament felsőháza, a szenátus is megszavazta csütörtökön, miután a két ház megegyezett a szövegnek egy kompromisszumos, végső változatában. A baloldali szenátorok ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a szövegből végül kikerült a nagyvállalatok irányításárára vonatkozólag az az elképzelés, hogy a részvényesek a közgyűlésükön ellenőrzés alatt tudják tartani a bankvezetők juttatásait.

MTI