A kedvező pénzpiaci környezet fennmaradásával folytatódhat a jegybanki alapkamat csökkentése - közölte Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke egy keddi budapesti közgazdasági fórumon.

A jegybank alelnöke az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épületében megtartott, a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett, Költségvetési politika - gazdasági növekedés című szemináriumon beszélt.

Az ÁSZ kommunikációs osztálya által készített összefoglaló szerint Balog Ádám megismételte a monetáris tanács álláspontját, miszerint a magyar gazdaság az év elején kikerült a recesszióból, a növekedés pedig a következő negyedévekben is folytatódhat.

Az alelnök egyben megjegyezte, hogy 2014-ben már az ideinél kiegyensúlyozottabb lehet a növekedési pálya, miközben az infláció idén számottevően a 3 százalékos cél alatt maradhat, 2014-ben pedig a cél közelében alakulhat.

A leirat szerint "az MNB alelnöke hangsúlyozta: a monetáris kondíciók mérséklésében a fokozatosság és az óvatosság fenntartása indokolt, ugyanakkor a tartósan alacsonyabb kamatszint javíthatja a költségvetés kamatkiadásait".

Balog Ádám a tudósítás szerint elmondta: a költségvetés hosszú távú fenntarthatóságáról alkotott kép érdemben befolyásolja az ország kockázati megítélését, és azon keresztül a monetáris politika mozgásterét. Ebben az értelemben az alacsony hiány melletti kormányzati elköteleződés javítja az ország befektetői megítélését. Kifejtette: amennyiben a költségvetési hiányt sikerül a 3 százalékos küszöb alatt stabilizálni, a fogyasztói árakat érintő közvetlen költségvetési hatások kockázata is mérséklődik, segítve az alacsony infláció fenntarthatóságát és a monetáris politika mozgásterét.

A jegybank alelnöke szerint a hitelpiaci torzulások miatt szükséges a gazdaság élénkítése, amire lehetőséget biztosítanak a kedvező inflációs kilátások.

MTI