Májusban 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban a híradástechnikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése miatt, amelyet a járműgyártás bővülése nem tudott ellensúlyozni.

Az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal csökkent az ipar termelése a szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazított adatok szerint - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatok megegyeznek a július 5-én közölt előzetes számokkal.

Az év első öt hónapjában is 1,3 százalékkal volt kisebb az ipar kibocsátása, mint a múlt év azonos időszakában.

Az ipar belföldi értékesítése 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az export csak 0,4 százalékkal nőtt. Az előző hónapban erős növekedés volt: a belföldi eladások 4,9, az export 11,4 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit.

Az év első öt hónapjában a belföldi eladások 3,2 százalékkal maradtak el a múlt év azonos időszakától, az export 2,4 százalékkal nőtt.

Az előző hónaphoz képest ebben az évben májusban csökkent először az ipari kibocsátás, éves összehasonlításban azonban tavaly augusztus óta egyedül áprilisban mutatott javulást az ipar teljesítménye, akkor 5,3 százalékos volt a növekedés.

Az új rendelések 3,4 százalékkal elmaradtak májusban az egy évvel korábbitól, az új exportrendelések 4,1 százalékos visszaesése miatt, míg az új belföldi rendelések 0,9 százalékkal emelkedtek. A korábbi megrendeléseknek köszönhetően a kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes rendelésállománya 10,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, alapvetően egy nagy novemberi exportrendelésnek köszönhetően az exportrendelések még 13,5 százalékos éves növekedést mutattak, ám a belföldi rendelések 21,3 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

Májusban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze négy regisztrált növekedést. A feldolgozóipar negyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, kizárólag az exporteladások jóvoltából, amelyek 11,9 százalékkal emelkedtek, míg a belföldi eladások 9,5 százalékkal csökkentek.

A második legnagyobb iparág, az élelmiszer- ital- és dohánygyártás kibocsátása 2,0 százalékkal elmaradt a tavaly májusitól a belföldi kereslet 2,4 százalékos csökkenése miatt, míg az export 8,2 százalékkal meghaladta a tavaly májusit.

A feldolgozóipari rangsorban a harmadik helyre csúszott a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, ahol a kibocsátás számottevően, 13,3 százalékkal csökkent. A belföldi eladások 41,1, az export 19,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz képest is. A legjobban, 17,5 százalékkal a híradás-technikai berendezések gyártása esett vissza.

MTI