Megállíthatatlanul bővül a sanghaji ingatlanpiac: az első féléves statisztikák szerint nőnek az eladások, az átlagárak, töretlen a luxuslakások iránti kereslet és sokszorozódnak a földárak.

A hivatalos statisztikák szerint az első félévben az előző év hasonló időszakához képest a városban csaknem 60 százalékkal nőtt az ingatlanpiaci tranzakciók volumene. A 24 milliós kelet-kínai metropoliszban január és június között összesen 6,05 millió négyzetméter lakást értékesítettek. Ebből több mint 150 ezer használt lakás volt, amelyek kereskedelme éves bázison így több mint másfélszeresére nőtt.

A Soufun kínai ingatlanfejlesztő vállalat adataiból kiderül, hogy szintén emelkedett a legalább 10 millió jüan (370 millió forint) értékű lakások iránti kereslet, június 23-ával bezárólag ezekből 17,3 százalékkal többet értékesítettek az első hat hónapban, mint egy évvel korábban. A Kínán belül már eddig is a legdrágább ingatlanpiacnak számító városban tovább nőttek az átlagárak is, 5 százalékos drágulás után jelenleg mintegy 23 500 jüanba kerül (870 ezer forint) egy négyzetméter lakóterület.

Ugyancsak jelentős mértékben emelkedtek a földeladások a városban: az első félévben - a közösségi célokra értékesített területeket nem beleszámítva - 4,66 millió négyzetméter földterületet értékesítettek, 120 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A statisztikák szerint a földárak 2012 első hat hónapjához képest megnégyszereződtek, május végén például új rekordot felállítva 4,6 milliárd jüanért (167 milliárd forint) kelt el egy városi parcella.

A piac központi és a helyi kormány lépései ellenére is megállíthatatlanul bővül. A városban 2011 óta ingatlanadót kell fizetniük a vásárlóknak, korlátozzák az ingatlant vásárolni kívánók számára nyújtható hitel összegét, márciustól megemelték a kötelező önrész arányát, és tovább szigorították a családok második, illetve harmadik ingatlanvásárlására vonatkozó szabályokat, a piacot mindezek ellenére eddig nem sikerült lehűteni.

MTI