Az euróövezeti alapkamat és a legfontosabb EKB kamatlábak a jelenlegi vagy annál alacsonyabb szinten maradhatnak még hosszú időn át - mondta az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a csütörtöki kamatdöntő ülést követő frankfurti sajtótájékoztatón.

Mario Draghi megismételte korábbi jelzését, amely szerint a monetáris politika "amíg csak kell" megtartja gazdaságösztönző hozzáállását. "Nagyon távol van még" a jelenlegi monetáris politikai iránytól való eltérés - mondta.

Korábban az EKB nem adott ennyire konkrét előrejelzést a kamatpályára vonatkozóan, és már-már híressé vált Mario Draghi, valamint elődje, Jean-Claude Trichet kamatpályára vonatkozó kérdésekre adott rendszeres válasza, hogy az "EKB nem kötelezi el magát".

Mario Draghi hangsúlyozta, hogy a monetáris politikára vonatkozó várakozások az alacsony inflációs kilátásokon, a reálgazdasági gyengeségeken és a nyomott monetáris lendületen alapulnak és a szervezet kormányzótanácsa közelről figyeli majd a pénzügyi és gazdasági fejleményeket. A bejelentésre több mint fél százalékkal gyengült az euró mind a dollárral, mind a forinttal szemben.

Az EKB elnökének tájékoztatása szerint a kamatpálya jövőjére vonatkozó új kommunikációt egyhangúlag támogatta az EKB kormányzótanácsa. "Abban mindenki egyetért, hogy a túl alacsony kamatszintek kockázattal bírnak a pénzügyi stabilitásra, de jelenleg nem látjuk ezeket a kockázatokat" - fogalmazott.

Az EKB kormányzótanácsa csütörtökön az egységes elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,50 százalékos szintjén, ahogy az egynapos betéti rátát is 0,00 százalékon, az egynapos hiteleszköz kamatrátáját is 1,00 százalékon hagyta.

A tanács tárgyalt az alapkamat egy esetleges további csökkentéséről is - jelezte az EKB elnöke. Mario Draghi megismételte korábbi nyilatkozatát is, amely szerint a tanács nem vetette el negatív egynapos betéti kamat bevezetését.

Az EKB elnöke gazdasági helyzetértékelésében megismételte, hogy az euróövezet stabilizálódhat és lassan növekedésnek indul az év második felében. A növekedési kilátásokra negatív kockázatot jelent a strukturális reformok elmaradása és a vártnál gyengébb világgazdasági kereslet. Az euróövezeti inflációs várakozások - bár hónapról hónapra ingadozásokat mutathat az árváltozás üteme - közép távon kellően lehorgonyozott - mondta Mario Draghi.

MTI