Az eddigi becslésekkel ellentétben mégsem volt kettős mélypontú recesszió a brit gazdaságban, viszont a pénzügyi válság elhatalmasodása utáni visszaesés sokkal mélyebb volt a korábban számítottnál - közölte átfogó csütörtöki felülvizsgálatában a brit statisztikai hivatal (ONS).

Az ONS módosított visszatekintő adatsora alapján 2012 első negyedévében nem csökkent az eddig becsült 0,1 százalékkal a brit hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest, hanem stagnált. Ez azt jelenti, hogy - jóllehet 2011 utolsó és 2012 második negyedében is GDP-mínuszt mértek - technikailag mégsem alakult ki újabb recesszió a 2008-2009-es visszaesés után, mivel az általánosan elfogadott meghatározás alapján akkor kerül recesszióba egy gazdaság, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP-érték.

A most felülvizsgált adatok szerint azonban a 2008-2009-es recesszió sokkal súlyosabb volt az eddig becsültnél: a visszaesés kezdete előtti csúcshoz mérve a brit gazdaság teljesítménye összesen 7,2 százalékkal zuhant a korábban számított 6,3 százalék helyett.

Ez azt jelenti, hogy a brit GDP-érték - a legutóbbi negyedéves becslés alapján - jelenleg is még csaknem 4 százalékkal elmarad a pénzügyi válság előtti csúcstól. A felülvizsgálat előtti adatok még arra vallottak, hogy a brit gazdaság teljesítménye már csak 2,5 százaléknyira van előző csúcsszintjétől.

Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - 2008-2009-es recessziója az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.

Az ONS csütörtökön ismertetett visszatekintő felülvizsgálata előtt az volt a hivatalos álláspont, hogy Nagy-Britannia két év elteltével ismét recesszióba került, mivel 2011 utolsó, valamint 2012 első és második negyedében is csökkent a brit hazai össztermék.

Ezt módosította a statisztikai hivatal csütörtöki új adatsora, amelynek alapján mégsem volt kettős mélypontú recesszió a brit gazdaságban, mivel a tavalyi első negyedévben nem esett vissza a brit GDP-érték.

Az idei első negyedévi GDP-becslés, majd az azt megerősítő későbbi, részletesebb adatközlés előtt a piac és az elemzői kör a hármas mélypontú recesszió kialakulását sem zárta ki, tekintettel arra, hogy a tavalyi utolsó negyedévben is visszaesett a brit gazdaság teljesítménye, de az ONS adatai alapján a GDP-érték 0,3 százalékkal emelkedett az idei első három hónapban az előző negyedévhez képest.

A Bank of England - a brit jegybank - 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát, és e rendkívül enyhe kamatpolitikát ugyanabban a hónapban - alapítása, vagyis 1694 óta első ízben - mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette. Az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos - több mint 130 ezer milliárd forintos - gazdaságösztönző célú pénzinjekcióval a Bank of England az éves brit hazai össztermék 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

MTI