A jelenlegi hitelszűke ellenére is erősödik a kínai gazdaság a harmadik negyedévben, a kormány által kitűzött GDP-cél így mindenképpen tartható - írja a Bank of China (BoC) friss negyedéves jelentésében.

A dokumentum szerint a második negyedév 7,6 százalékos gazdasági bővülését a harmadik negyedévben 7,8 százalékos növekedés követi majd. Ennek motorja a BoC szerint a lakossági fogyasztás erősödése, a világgazdasági helyzet várható stabilizálódásának következtében javuló exportkilátások, valamint a kínai vezetés által hosszú távú célként kitűzött urbanizációs folyamat beindulása és annak gazdasági ágakra gyakorolt hatása lesz. Ezek együttesen segítik majd a gazdaság talpra állását, ami azt is jelenti, hogy az ez évre kitűzött 7,5 százalékos GDP-növekedési célérték továbbra is tartható. Ha a kormányzat egy esetleges központi ösztönző csomaggal állna elő, a növekedés mértéke a 8 százalékot is elérhetné - jósolja a pénzintézet.

A jelenlegi hitelszűkével kapcsolatban a bank elemzői úgy fogalmaznak: az csak átmeneti jelenség, nem várható, hogy a reálgazdaságot lényegében befolyásolja majd, igaz, az ország bankjainak finanszírozási költségeire hatással lehet. Ez ugyanakkor csak egy "egészséges kiigazítás" lesz, az elmúlt években ugyanis túlságosan is olcsók voltak a hitelek, ez pedig egyes iparágakban túlkapacitáshoz vezetett, és a spekulánsok tevékenységét segítette.

Ugyanakkor megállapítják: a kínai gazdaságra továbbra is veszélyt jelent a növekvő munkanélküliség és a hivatalos finanszírozási csatornákon kívül álló hitelek, az árnyékbankrendszer kölcsönei. Emellett a pénzintézetek nem teljesítő hitelállományára és a tartományok adósságára is fokozottan kell figyelni.

A Bank of China kínai központi televíziónak (CCTV) csütörtökön nyilatkozó vezető közgazdásza, Cao Jüan-cseng a veszélyekkel kapcsolatban optimizmusának adott hangot. Cao szerint az árnyékbankrendszer jelentette veszélyek az átláthatóság fokozásával hosszútávon is feltartóztathatók, az átmeneti hitelszűke pedig "normális jelenség" a piacon.

A kínai kormány szerdán azt erősítette meg: a jövőben is fenntartja jelenlegi gazdaságpolitikáját. Az általános gazdasági helyzet stabil, az ország így továbbléphet a strukturális kiigazítás, a gazdaság szerkezetátalakítása irányába - közölték.

MTI