A 19-29 éves fiatalok túlnyomó többsége igénybe veszi a banki szolgáltatásokat, elsősorban a folyószámlát és a bankkártyát, a hitelfelvételt azonban több mint 40 százalékuk elutasítja - derül ki a K&H pályakezdők jóléti index 2013. első negyedévi kutatásából.

A kutatásról szóló hétfői közlemény szerint a fiatalok 89 százalékának van bankja, a 26-29 évesek 23,6 százaléka pedig több bankkal is kapcsolatban áll. Ebben a korosztályban nem egész 6 százaléknyi azoknak az aránya, akik nem használnak semmilyen bankot.

A munkanélküliek körében - akik a vizsgált korosztály 26 százalékát teszik ki - viszont kiugróan magas, 32 százalék azok aránya, akiknek nincs bankjuk. Még az aktív keresők között is van 5,7 százalék, akik nem bankon keresztül intézik pénzügyeiket.

A kutatásban a fiatalokat a használt banki termékről is kérdezték. Bankkártyája 85 százalékuknak van, ezzel szemben folyószámláról csak 74 százalék tesz említést, ami a pénzügyi ismeretek hiányát is jelezheti a megkérdezettek egy szűk körénél, akik nincsenek tisztában a bankkártya és folyószámla kapcsolatával.

A diákok 91 százalékának van bankkártyája, folyószámláról viszont csak 64 százalékuk számol be. A használt banki termékek számában emelkedő tendencia figyelhető meg a kor előrehaladtával. A közlemény szerint magas a hitelek elutasítottsága. A 19-29 évesek 43 százaléka értett egyet teljesen vagy nagyobbrészt azzal, hogy soha, semmilyen körülmények között nem venne fel hitelt.

"Negyven százalék feletti a hitelellenesek aránya még az aktív keresők és a 26-29 évesek körében is. Ez az a korosztály, amelyik az önálló élet megteremtése, lakásvásárlás előtt áll, amit többségük hitelfelvétel nélkül nem tud megoldani. A hitelfelvételben azonban inkább a nehézségeket, semmint a lehetőséget látják. A hitelekkel szembeni ellenérzés magyarázatai lehetnek a korosztályra jellemző magas munkanélküliségi mutató és a szülők utóbbi években megélt hiteltörlesztési nehézségei" - idézték a közleményben Bába Ágnest, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettesét.

A felmérés szerint akinek van hitele, azoknak az esetek 88 százalékában gondot jelent a törlesztés, 61 százalékban ráadásul komoly megterhelést. Ők lakáshitelt (6 százalék), autóhitelt (3 százalék) vagy egyéb hitelt (12 százalék) vettek fel. Diákhitellel 28 százalékuk rendelkezik és csak további 3 százalék tervezi, hogy ebből finanszírozza a tanulásának költségeit.

MTI