A PannErgy Nyrt. 299 millió forint konszolidált nettó veszteséget könyvelt el az első negyedévben, amely kedvezőtlenebb a tavalyi első három havi 99 millió forint veszteségnél - derül ki a társaság által szerdán a BÉT honlapján közzétett jelentésből.

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint a társaság konszolidált árbevétele 196 millió forintot ért el az időszakban, ami 11 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának értékét. A növekedésnek elsősorban technikai okai vannak, a közvetített energia ugyanis árbevételként és közvetlen költségként is megjelenik. A működési veszteség 122 millió forint, közel kétszerese a bázisidőszakénak.

A pénzügyi műveletek eredménye 150 millió forint veszteség, ami 132 millió forinttal kedvezőtlenebb az egy évvel korábbinál. A pénzügyi eredményre összességében negatívan hatott a forint euróval szembeni gyengülése és a kamatkülönbözet alakulása, továbbá a Synergon részvények árfolyamának 38 forintos csökkenése (ennyi a 2012-es év végi záróárfolyam és a részvényértékesítési tranzakció különbsége).

A társaság az első negyedévben a jelentés szerint teljes kapacitásával a Miskolci Geotermikus Projekt lezárására koncentrált, amelyet május 7-én átadtak, s ezzel megkezdődött a geotermikus energia miskolci távhőrendszerbe táplálása.

A társaság tevékenységében az utóbbi években a műanyagiparra koncentrálódó vállalati befektetési portfólió helyett az új stratégiának megfelelően - az ingatlanbefektetések mellett - a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházási és üzemeltetési tevékenység vált elsődlegessé.

A PannErgy Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában jegyzik, a papír a szerdai kereskedést 340 forintos árfolyamon zárta. A részvények árfolyama az utóbbi egy évben 282 és 645 forint között mozgott.

MTI