A Graphisoft Park SE 2013 első negyedévében 349 ezer euró adózott nyereséget ért el, ami 31 százalékkal - 157 ezer euróval - alacsonyabb az egy évvel korábbinál - derül ki az ingatlanfejlesztő európai részvénytársaság szerdán közölt tőzsdei gyorsjelentéséből.

A társaság fő tevékenysége a budapesti Graphisoft Park elnevezésű ipari ingatlan fejlesztése és hasznosítása. Az árbevétel ingatlan-bérbeadásból származik.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált jelentés szerint a társaság árbevétele 2,015 millió euró, a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 1,707 millió euró volt az első negyedévben. Az árbevétel 4, az EBITDA 13 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A nettó nyereséget alakító tényezőket elemezve a jelentésben azt írják: az üzemi eredmény jelentősen (295 ezer euróval, 28 százalékkal) csökkent lényegében az AMRI bérleti szerződésének megszüntetéséből eredő 300 ezer euró veszteség (145 ezer euró bevételkiesés, és 155 ezer euró jogi és üzemeltetési költség) miatt, ugyanakkor a pénzügyi eredmény jelentősen javult (116 ezer euróval, 25 százalékkal), elsősorban a kamatköltség csökkenésének eredményeként, végül pedig a nyereséget terhelő adó 22 ezer euróval alacsonyabb az előző évi bázisnál.

Az AMRI Hungary Zrt. bérleti szerződése megszűnésének hatása a 2013. évi nettó eredményt várhatóan 1,1 millió euróval rontja, ami megfelel a korábbi előrejelzésnek. A társaság 2013. évi nettó eredményre vonatkozó előrejelzése a korábbi jelentésben közölttel megegyezően továbbra is 1,7 millió euró, kizárólag a megkötött és érvényes bérleti szerződéseket figyelembe véve, az épületek jelenlegi 84 százalékos kihasználtsága mellett.

A Graphisoft Park részvényeivel a tőzsde "B" kategóriájában kereskednek, a papír utolsó záróára május 7-én 938 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb tőzsdei árfolyama 1020 forint, a legalacsonyabb 812 forint volt.

MTI