Tovább növekedett, a tavaly áprilisihoz képest 9,7 százalékkal emelkedett a munkanélküliek száma Ausztriában az év negyedik hónapjában - közölte az osztrák munkaügyi és szociális minisztérium.

Az osztrák számítási módszer szerinti munkanélküliség mutató - amelybe az átképzésben részt vevő állástalanokat is beleszámítják - 7,3 százalék volt áprilisban, 0,5 százalékponttal több, mint 2012 áprilisában volt. Összesen 353 ezer embert tartanak nyilván munkanélküliként vagy átképzésben részt vevőként, 31 ezerrel többet, mint a múlt év ugyanezen időszakában.

Habár az európai uniós számítási elv szerint továbbra is Ausztriában a legalacsonyabb - 4,7 százalékos - a munkanélküliség az EU-ban, az osztrák gazdaság nem tudja teljesen függetleníteni magát a nemzetközi gazdasági visszaeséstől, és ez a munkanélküliségben is megjelenik - mutatott rá a minisztérium.

Az egyik leginkább érintett ágazat az építőipar. A hosszú tél visszavetette a szektort, és egyelőre nem mutatkozott tartós javulás. Ebben az ágazatban 14,5 százalékkal emelkedett a munkanélküliek száma.

Marius Wilk, az osztrák munkaügyi szolgálat (AMS) szakértője arra is rámutatott: a turizmusban márciusban még éreztette kedvező hatását az elhúzódó hideg időjárás, de ez a pozitív hatás áprilisra elmúlt. Az idegenforgalmi szektorban nyolc százalékkal több állástalant tartottak nyilván, mint egy évvel korábban.

Átlag feletti mértékben, 12,7 százalékkal emelkedett az állástalanság az 50 év felettiek körében, hasonlóan a külföldi állampolgárok körében (14,3 százalékos növekedés 2012. áprilisához képest). A 15-24 év közöttiek körében jóval mérsékeltebben, 5,1 százalékkal nőtt a munkanélküliség. A minisztérium közlése szerint a munkahelyek száma 22 ezerrel gyarapodott tavaly április óta.

MTI