Elkészült a német többségi tulajdonban lévő Émász Nyrt. új, integrált üzemirányítói és hálózatfelügyeleti rendszere, a több mint öt év alatt kifejlesztett, kétmilliárd forintos beruházást Hans-Günter Hogg, az Elmű-Émász társaságcsoport igazgatósági tagja adta át Miskolcon pénteken.

Az áramszolgáltató cég fél évszázados múltra visszatekintő üzemirányítási rendszerét már többször átalakították, a mostani azonban a teljes üzemirányítást érinti.

A saját forrásból kiépített új rendszer feladata egyebek mellett a hálózati elektronikus adatok összegyűjtése, megjelenítése, távműködtetés biztosítása, továbbá jelentések kezelése, terhelésbecslési, hálózatszámítási és elosztóhálózat irányítási funkciók ellátása.

A projektet bemutatva Béres József, az Émász Hálózati Kft. ügyvezetője azt mondta: a korábbi 120 kilovoltos és az öt területi, úgynevezett középfeszültségű üzemeltetési központ munkáját most az Émász miskolci székhelyére centralizálták, a teljes üzemirányítás innen történik.

A Heves megyei Gyöngyösön kiépült üzemirányítási "tartalék központ" is átfedi az Émász területét, ugyanakkor az itteni létesítmény elsődleges feladata a gyöngyösi és salgótarjáni régió üzembiztonságának felügyelete.

Az új üzemirányítási rendszer a március 14-17-e közötti rendkívüli időjáráskor már bizonyított. Akkor a cég szakemberei 37 középfeszültségű szabadvezetékes üzemzavart, 260 kisfeszültségű csoportos és 207 egyedi hibát szüntettek meg.

MTI