A Cipruson kialakult helyzet miatt elmarad a jövő hét elejére tervezett tokiói EU-Japán csúcstalálkozó - tudatta közös közleményében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke péntek este.

A ciprusi helyzet megoldására tett erőfeszítések megkövetelik, hogy Brüsszelben maradjunk - fogalmaz közleményében a portugál és a belga politikus, akik mindazonáltal nem mulasztják el megemlíteni és hangsúlyozni, mennyire fontosnak tartják az unió és Japán közötti stratégiai kapcsolatokat, egyúttal hálájukat fejezik ki a japán kormányfőnek a megértéséért.

"Legnagyobb sajnálatunkra kénytelenek voltunk úgy dönteni, hogy a jövő heti EU-Japán csúcstalálkozót elhalasztjuk" - közli szűkszavú közleményében a két politikus, egyben remélik, hogy a csúcstalálkozót a lehető leghamarabb megtarthatják. Kiszivárgott, egyelőre hivatalos forrásból meg nem erősített hírek szerint vasárnap "magas szintű" találkozó lesz Brüsszelben a ciprusi helyzet megoldása érdekében, ezért marad Barroso és Van Rompuy a belga fővárosban.

MTI