Németországban folytatódik a volt NDK-ban és az ország nyugati felén élők nyugdíja közötti különbség kiegyenlítődése, az idén a keletnémet nyugdíjasok járandósága több mint 3 százalékkal emelkedik, míg a nyugati tartományokban a 0,5 százalékot sem éri el a nyugdíjemelés mértéke.

A német munkaügyi minisztérium szerdán megjelent adatai szerint a volt NDK-ban folytatott munkaviszony alapján járó nyugdíjak az idén 3,29 százalékkal emelkednek 2012-höz képest, ez csaknem 40 euró pluszt jelent az 1200 euró körüli standard-, vagy saroknyugdíjat tekintve (a saroknyugdíj az az összeg, amelyre az átlagos keresetű, 45 évi munkaviszony után nyugdíjba vonuló munkavállaló számíthat). A nyugati tartományokban élő nyugdíjasok járandósága 0,25 százalékkal nő, ami 1200 eurós nyugdíjnál nagyjából tizenháromszor kisebb mértékű, 3 eurós emelést jelent.

Az utóbbi években a keleti tartományokban rendre nagyobb mértékben emelkedtek a nyugdíjak, mint nyugaton, az ideihez hasonló nagyságú eltérés azonban nem volt. Az eltérés legfőbb oka, hogy a volt NDK területén jóval nagyobb ütemben emelkednek a bérek. Tavaly a keleti tartományokban átlagosan 4,32 százalékkal, nyugaton 1,25 százalékkal nőttek a bérek. Az eltérés másik fő oka, hogy a nyugati tartományokban a nyugdíjak emelkedését visszafogja az úgynevezett nyugdíjgarancia intézménye. Ez arra szolgál, hogy a bérek csökkenését okozó gazdasági válság idején ne csökkenjenek a nyugdíjak. Az intézmény révén 2010-ben elkerülhető volt a nyugdíjcsökkentés, az idén viszont cserébe szerényebb mértékű emelkedés következik. Németország nyugati részén nagyjából 16 millió nyugdíjas él, a volt NDK területén pedig mintegy 4 millió.

A két országrész közötti különbségek nem csak a nyugdíjakat tekintve csökkennek. A berlini DIW gazdaságkutató intézet egy korábbi kimutatása szerint az egy főre jutó évenkénti elkölthető jövedelem a keleti tartományokban 1100 euróval - 7 százalékkal - emelkedett 2005 és 2010 között, míg a nyugati tartományokban 600 eurós, 3 százalékos növekedést regisztráltak. Ugyanakkor az egykori NDK területén a jövedelmek középértéke még mindig csak a nyugatinak a 80 százalékát éri el.

MTI