A svéd állami tulajdonú Vattenfall energiavállalat bejelentette, hogy 2500 munkahely leépítése szükséges ahhoz, hogy a strukturális átalakításhoz megtakarítson 4,5 milliárd koronát. A leépítések Svédország mellett a cég németországi és hollandiai telephelyein dolgozókat érinti.

A száz százalékban svéd állami tulajdonú Vattenfall AB Európa egyik vezető energiacége. Összesen 38 ezer alkalmazottjából a hírek szerint Németországban 1500, Svédországban 400 és Hollandiában 500 dolgozót bocsát el.

A vállalatnak 2013-ban 3 milliárd és 2014-ben további 1,5 milliárd koronát kell megtakarítania, amit azzal indokol, hogy az energiapiaci változások strukturális átalakítást igényelnek a vállalatnál.

A Standard & Poors elemzője szerint a leépítés híre nem meglepő, talán még el is késett vele a vállalat. Szerinte az energiaszektor mai helyzete a telekom szektor 2000-es évek elejei helyzetéhez hasonlítható. A svéd gazdasági miniszter szerint a vállalat rossz gazdasági helyzete miatt van szükség a megszorításokra.

A sajtóban megszólaló, számos bíráló viszont a leépítésekért a februárban megvalósult és nagy valószínűséggel veszteséges Nuon-üzletet okolja. A holland vállalat megvásárlásával a Vattenfall állítólag mintegy 25 milliárd koronát veszíthet. A Nuon Energi enerigatermelő és -szállító cég többek között földgáz forgalmazásával foglalkozik, a német, holland és belga piacokon.

MTI