Januárban a vártnál kissé nagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban - közölte hétfőn az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Januárban a 17 tagú euróövezetben és a 27 tagú Európai Unióban egyaránt 0,6 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest. Az előzetes adatok még 0,5 százalék növekedésre utaltak. Decemberben a termelői árak mindkét övezetben 0,2 százalékkal csökkentek.

Januárban az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 1,9 százalékkal, az EU-ban 1,8 százalékkal emelkedtek a termelői árak.

Havi bázison a legnagyobb növekedést januárban Észtországban regisztrálták, 8,0 százalékot. Romániában 1,9 százalékkal, Litvániában 1,3 százalékkal, a Cseh Köztársaságban és Spanyolországban 1,1 százalékkal növekedtek a termelői árak.

Bulgáriában 0,8 százalékkal, Hollandiában 0,5 százalékkal, Írországban és Cipruson 0,3 százalékkal, Magyarországon pedig 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak januárban az előző havihoz képest.

Éves összevetésben Észtországban nőttek a legnagyobb mértékben a termelői árak, 10,0 százalékkal. Romániában 6,6 százalékos, Belgiumban 5,4 százalékos, Dániában 4,9 százalékos volt az éves növekedési ütem. Svédországban 0,9 százalékkal, Magyarországon 0,3 százalékkal, Görögországban pedig 0,1 százalékkal csökkentek januárban a termelői árak 2012 januárjával összevetve.

MTI