Vizsgálatot indít a német versenyhatóság az amazon.de (Amazon) kiskereskedelmi portál üzemeltetője ellen, mert a beszállítói szerződések a verseny korlátozását eredményezhetik.

A hatóság szerdai közleménye szerint az Amazon kínálatát biztosító kereskedő cégek és a portált üzemeltető amerikai vállalat között létrejött megállapodásokban azt a pontot kell megvizsgálni, amely kimondja, hogy az Amazonnal szerződő kereskedő nem kínálhatja olcsóbban ugyanazt az árut más internetes platformon, például az Ebayen.

A hatóság szerint ez a kitétel ütközhet a kartellezési tilalommal. Az Amazonnal szerződő kereskedő árképzési szabadságának korlátozása az internetes kiskereskedelmi platformok közötti verseny korlátozásához vezethet - fejtette ki közleményében a német versenyhivatal. A hatóság elsőként adatokat kér összesen 2400 kereskedőtől, hogy megállapítsa, milyen hatást fejt ki a szerződésekben szereplő úgynevezett árparitási záradék.

Az amazon.de forgalma tavaly csaknem 9 milliárd dollár volt, ezzel Németország a legfontosabb külföldi piac az üzemeltető amerikai cég számára. A versenyhatósági vizsgálat azonban alig néhány napon belül már a második ügy, amely veszélyezteti a portál népszerűségét.

Az ARD német közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a karácsonyi szezonban a cég németországi elosztó központjában szabálytalanul foglalkoztattak kölcsönzött munkaerőt, a munka felügyeletével megbízott biztonsági cég pedig zaklatta a dolgozókat és vélhetően kötődik a militáns szélsőjobboldali szubkultúrához. A munkaügyi minisztérium a közszolgálati televízió tényfeltáró riportja nyomán vizsgálatot indított, az amazon.de számos felhasználója pedig tiltakozásból örökre kijelentkezett a portálról. http://www.bundeskartellamt.de/wDeutsch/aktuelles/presse/2013_02_20.php

MTI