Januárban 515 millió euróval 34,397 milliárd euróra nőttek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartalékai annak ellenére, hogy a kormány február 12-ről előrehozva a múlt hónap 25-én törlesztetett 607 millió eurónyit a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2008-ban felvett hitelből.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt közölte, hogy a határidő előtti törlesztést az tette lehetővé, hogy "elkapkodták" Prémium Euró Magyar Államkötvényt, amelyből addig összesen 1,325 milliárd euró értékben értékesített az államkincstár. A devizatartalékok január végi szintje ezzel az előző két hónapnál magasabb, 34 milliárd eurót ismét meghaladó szintre tért vissza.

Az előtörlesztés miatt a kormány mentesült a februári IMF-törlesztési kötelezettségétől, de szerdán (február 6-án) lejárt egy egymilliárd eurós tízéves lejáratú eurókötvény.

Márciusban lejár egy 2006-ban felvett hétéves 50 milliárd névértékű jenkötvény, a hónap végén az IMF-hitelből egy fele akkora, 300 millió euró körüli törlesztés lesz esedékes, és 190 millió eurót kell az MNB-nek visszafizetnie a valutaalap neki folyósított hitelrészéből. Dollárban számolva a jegybank nemzetközi tartalékai 46,649 milliárd dollárt tettek ki a múlt hónap végén.

MTI