Kezd visszatérni a tőke az euróövezet perifériális gazdaságaiba, jóllehet a visszaáramlás mértéke egyelőre eltörpül a tavalyi év nagy részében tapasztalt tőkemenekítés mellett - írta a keddi Financial Times.

A londoni gazdasági napilap a holland ING bankcsoport kimutatását idézi, amely szerint a spanyol, az olasz, a portugál, az ír és a görög gazdaságba irányuló nettó magántőke-beáramlás 2012 utolsó négy hónapjában 93 milliárd euró volt, az öt ország összesített GDP-értékének 8,8 százaléka.

A Financial Times idézi az amerikai határidős árupiaci felügyelet (US Commodity Futures Trading Commission) adatait is, amelyek szerint az amerikai devizapiaci kereskedők másfél éve nem voltak ennyire derűlátók az euró erősödésével kapcsolatban, mint most. A szervezet kimutatása szerint az euróra az amerikai piacokon felvett nettó hosszú pozíciók értéke 2011 nyara óta nem mért szintre emelkedett a múlt héten.

Az elemzés szerint mindazonáltal az európeriféria öt országába irányuló nettó tőkebeáramlás egyelőre "mérsékelt" a tavalyi év korábbi időszakaiban tapasztalt sokkal nagyobb mértékű kivonásokhoz képest, amelyeket az euróövezet felbomlásától tartó befektetők hajtottak végre. Az ING adatai szerint 2012 januárja és augusztusa között nettó 406 milliárd euró tőke távozott Spanyolországból, Olaszországból, Portugáliából, Írországból és Görögországból; ez a vizsgált öt eurógazdaság együttes hazai össztermékének 19,4 százalékával volt egyenértékű.

Egy évvel korábban, 2011 egészében összesen 300 milliárd euró nettó tőkekivonást mértek ezekből az országokból. Az ING egyik közgazdásza a Financial Timesnak azt mondta, hogy a tavalyi első nyolc hónapban "riasztó mértéket" öltött a tőkemenekítés az európeriféria öt országából, ám a folyamatban az év végére "jelentős fordulat" történt.

A Financial Times által idézett más elemzők szerint ugyanakkor az euróövezeti eszközökbe irányuló beáramlás egy része olyan befektetőktől eredhet, akik "kényszerűen követik a csordát", és nem azért helyezik ki tőkéjüket az eurógazdaságokba, mert meggyőződésük, hogy az euróövezet gyógyulófélben van.

MTI