Befejezetlen építménynek nevezi az eurót Peter Praet a la Libre Belgique-nek adott, szerdán megjelent interjújában. Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatóságának első belga tagja szerint az euró megalkotásakor hiba történt.

A belga közgazdász rámutat, hogy a kilencvenes években, az euró megalkotásakor két meghatározó nézet uralkodott, két forgatókönyv volt a közös pénz létrehozására: a monetarista és a közgazdasági szemléletű. A közgazdasági szemléletű forgatókönyv értelmében a gazdasági és monetáris unió lépésről lépésre, gazdasági unióként épült volna ki, amelynek megkoronázása lett volna az euró létrejötte. A végül megvalósult monetarista elképzelés szerint a megfelelő biztosítékokkal ellátott közös pénznek kellett volna megteremtenie a gazdasági egységet. Ennek értelmében születtek meg a költségvetési előírások és kapott mandátumot az EKB az árstabilitás fenntartására.

A belga közgazdász kifejti, hogy szerinte az euró meglehetősen gyorsan jött létre, mert az adott pillanatban "történelmi lehetőség" nyílt a közös valuta megteremtésére. "Mi pedig megtettük" - jelentette ki a belga napilapnak Praet.

"Úgy véltük, hogy a közös pénz rábírja majd a tagállamokat és a gazdaság szereplőit, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek szavatolják ennek az uniónak a megfelelő működését. Ez a vélekedés nyilvánvalóan túl optimista volt. A stabilitási és növekedési paktum jelentette szabályokat, biztosítékokat nem tartották be, nem tartották tiszteletben" - érvel az EKB igazgatóságának belga tagja.

Arra a kérdésre, vajon lehetséges-e, hogy egy ország elhagyja az eurózónát, Peter Praet tömör és határozott nemmel válaszol.

"Az euró visszafordíthatatlan és az is marad. Egy ország kilépése politikai, gazdasági és monetáris katasztrófát jelentett volna mindenki számára" - szögezi le az európai jegybanki vezető, aki arra is kitér, hogy 2012 komoly eredményeket hozott a költségvetési, gazdasági és a bankunió megteremtése terén.

Praet szerint a válság kezelésében az Európai Központi Bank is teszi a maga dolgát azzal, hogy biztosítja a bankrendszer folyamatos likviditását. A közgazdász ugyanakkor figyelmeztet, hogy a jegybanki beavatkozásokkal legfeljebb időt lehet nyerni, de önmagukban nem jelentenek megoldást. Ezeknek reformintézkedésekkel kell párosulniuk tagállami és európai szinten egyaránt - állapítja meg az interjúban Peter Praet.

MTI