A közép-európai EU-gazdaságok bruttó állami hitelpiaci finanszírozási igénye várhatóan elmarad a tavalyitól, és a hazai össztermékhez (GDP) mérve sokkal kisebb lesz, mint az átlagos euróövezeti hiteligény - jósolta hétfői térségi előrejelzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett átfogó prognózisa szerint ugyanakkor Magyarország bruttó piaci hitelfelvételi igénye - a nagyobb törlesztési kötelezettségek miatt - lényegesen meghaladja 2013-ban a régiós átlagot.

A cég megerősítette emellett azt a korábban is hangoztatott véleményét, hogy most már nem valószínű új megállapodás az IMF és a magyar kormány között, tekintettel a gazdaságpolitikai kérdésekben meglévő széleskörű nézetkülönbségekre.

A Fitch szakelemzőinek számításai szerint Magyarország, Csehország, Lengyelország és Románia összesített adósságpiaci finanszírozási igénye az idén 86 milliárd euró lesz, a négy gazdaság együttes GDP-értékének 10,3 százaléka.

A cég előzetes becslése szerint e négy ország tavaly bruttó 94 milliárd euró értékben vett igénybe tőkepiaci finanszírozást; ez összesített GDP-értékük 12 százalékával volt egyenlő. A Fitch számításai szerint az euróövezet idei piaci finanszírozási igénye a valutauniós GDP-érték 14,8 százalékát teszi ki.

A hitelminősítő közgazdászai szerint a vizsgált közép-európai térségen belül jelentősek az eltérések. A Fitch azzal számol, hogy Magyarország idei szuverén hiteligénye eléri a magyar GDP-érték 18 százalékát, a másik három ország esetében ez az arány 8-11 százalék lesz.

A Fitch Ratings szerint a vizsgált négy közép-európai EU-gazdaság államháztartási alapmutatói jobbak az euróövezeti országokéinál, a deficit, az adósságráta és a bruttó szuverén hitelpiaci finanszírozási igény az esetek zömében "markánsan" alacsonyabb a valutaunióra jellemző szinteknél.

A hitelminősítő londoni elemzői közölték: véleményük szerint a többi térségi gazdaságnál nagyobb mértékben eladósodott Magyarország GDP-arányos államadósság-rátája is túljutott már a tetőzésen.

Ezek a tényezők arra vallanak, hogy a négy közép-európai gazdaságnak 2013-ban nem okoz komolyabb nehézséget a hozzáférés a nemzetközi tőkepiacokhoz kedvező kamatok mellett, hacsak nem következik be valamilyen "nagyobb meglepetés" - áll a Fitch hétfői londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint mindazonáltal komoly bizonytalanságok övezik a térségi GDP-előrejelzéseket, és ez felfelé ható kockázatokat jelent az idei államháztartási deficitekre a négy ország esetében. A befektetői hangulat is a felzárkózó piacok ellen fordulhat, különösen a közép- és kelet-európai régióban, amelynek gazdaságai jobban ki vannak téve az esetleges euróövezeti sokkoknak, mint más felzárkózó gazdaságok.

A Fitch Ratings londoni elemzőinek várakozása szerint - Csehország kivételével - a térségi gazdaságok az előző évinél valószínűleg kisebb államháztartási hiánnyal zárták 2012-t, és ez a költségvetési konszolidáció melletti erőteljes elkötelezettséget mutatja a gyenge gazdasági növekedési kilátások közepette is.

Magyarországon a 2013-as költségvetéshez beterjesztett három különálló módosítás jelzi, hogy a kormány elkötelezte magát a GDP-hez mért államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása mellett - fogalmaztak hétfői elemzésükben a Fitch londoni közgazdászai.

A hitelminősítő szerint a térségi EU-gazdaságok 2013-as költségvetési céljaira a gyenge növekedés jelenti a legfőbb kockázatot. Az elemzés szerint Magyarország, Lengyelország és Románia esetében az idei költségvetést alátámasztó hivatalos GDP-növekedési előrejelzések derűlátóbbak a Fitch Ratings által érvényben tartott prognózisoknál. A cég közölte: a magyar gazdaságban csak 0,5 százalékos növekedést vár 2013 egészében az 1,0 százalékos GDP-pluszt valószínűsítő hivatalos várakozással szemben.

A City elemzői közösségében vannak ennél is borúlátóbb előrejelzések a magyar gazdaság 2013-ban várható teljesítményére.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői a vártnál rosszabb, a múlt héten ismertetett novemberi magyar ipari termelési adatokat kommentálva közölték: a 2012-re általuk várt 1,4 százalékos GDP-mínusz után 2013 egészében is alig 0,1 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon, azonban a legutóbbi aktivitási jelzőszámok alapján lefelé ható kockázatot látnak ezekre a prognózisaikra is.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a globális felzárkózó térség 2013-as kilátásairól összeállított új helyzetértékelésükben közölték, hogy Magyarországon az általuk 2012-re becsült 1,3 százalékos visszaesés után az idei évre stagnálást várnak.

A Fitch Ratings hétfői elemzése szerint megvan a kockázata annak, hogy a cég által vizsgált négy ország túllépi az idei költségvetési deficitcélokat, ha a gazdasági növekedés elmarad a várakozásoktól. Ezeknek az országoknak a kormányai azonban már megmutatták, hogy készek további konszolidációs lépésekre a kijelölt költségvetési korlátok tartása végett, és a Fitch bízik abban, hogy 2013-ban is ez lesz a helyzet - áll a cég hétfői helyzetértékelésében.

A Fitch Ratings kiemeli, hogy miután decemberben a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról stabilra javította Magyarország szuverén adósosztályzatainak kilátását, immár a vizsgált négy térségi gazdaság mindegyikére stabil kilátás érvényes a cég listáján. Ez - és a Fitch által az idei tőkepiaci hitelfinanszírozási igényekről kialakított megítélés - azt jelzi, hogy valószínűtlen a négy ország adósbesorolásainak módosítása 2013-ban - áll a cég hétfői londoni elemzésében.

MTI