A Világbank prognózisa szerint az idei lassulás után jövőre emelkedésnek indul a GDP-növekedés üteme a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térségben.

Az idén a térségben 7,5 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani a Világbank szerint a tavalyi 8,3 százalék után. A belföldi kereslet növekedésének és a kínai gazdasági növekedés gyorsulásának köszönhetően azonban 2013-ban a régió már 7,9 százalékos GDP-növekedésre számíthat.

A térség gazdasági növekedését elsősorban a kínai gazdasági teljesítmény alakulása befolyásolja. A kínai gazdasági növekedés idei lassulása az egész kelet- és délkelet-ázsiai térségben éreztette hatását.

A Világbank 8,4 százalékos GDP-növekedést jelez előre 2013-ra Kínában, 0,3 százalékponttal magasabbat az idén várt 7,9 százalékos növekedésnél. Tavaly a kínai gazdaság 9,3 százalékos növekedést ért el. Az idei GDP-növekedési ütem 1999 óta a legalacsonyabb Kínában.

Az idén az exportnövekedés lassulása, valamint Pekingnek a túlfűtött ingatlanpiac lehűtésére tett igyekezete fékezte le a gazdasági növekedést. Az év utolsó hónapjaiban azonban ismét megindult a fellendülés - írja a Világbank. Jövőre konjunkturális ösztönző intézkedések és nagyberuházási projektek adnak majd újabb növekedési impulzusokat a kínai gazdaságnak.

http://www.worldbank.org/en/news/2012/12/19/east-asia-pacific-remains-bright-spot-difficult-global-landscape

MTI