Rekordösszegben, a tervezett 50 milliárd forint helyett 75 milliárd forint értékben adott el három hónap lejáratú diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi aukcióján.

Az aukcióra 123 ajánlat érkezett több mint 173 milliárd forint értékben. Az aukción kialakult 5,63 százalékos átlagos hozamszint alacsonyabb az egy héttel korábbi 5,77 százaléknál, ám magasabb a hétfői referencia másodpiaci 5,53 százalékos átlaghozamnál. Az előző, december 11-i aukción 65 milliárd forint értékben, 2009 június-júliusában pedig kétszer is 67 milliárd forint értékben adott el három hónapos kincstárjegyet az ÁKK.

A magyar állampapírok iránt az elmúlt időben nagy a kereslet, elsősorban amiatt, mert magasabb hozamot biztosítanak a legtöbb nyugat-európai állampapírnál. Az elmúlt hetekben mindazonáltal Magyarország kockázati felárának mérséklődésével, és a jegybanki alapkamat folyamatos csökkenésével párhuzamosan folyamatosan estek a magyar állampapírok hozamszintjei.

A kockázati felár mérséklődése elsősorban a hosszabb lejáratok hozamaira, míg az alapkamat csökkentése a rövidebb lejáratú papírok hozamszintjeire van hatással. Elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden újabb 25 bázisponttal, azaz 0,25 százalékponttal 5,75 százalékra mérsékli az MNB legfőbb refinanszírozási eszközének számító kéthetes kötvényre érvényes jegybanki alapkamatot.

MTI