A lakhatási gondok és az eladósodottság leküzdésére az elkövetkező öt évre mintegy 2-2,5 milliárd eurós értékű intézkedéscsomagot jelentett be kedden Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök, a társadalom 14 százalékát sújtó szegénységről rendezett nemzeti konzultáción.

"Társadalmunk 2012-ben kevésbé szolidáris, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt. Erről a tévútról le kell térnünk" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátette: "Tíz éven belül véget kell vetnünk a megbélyegzésnek".

Franciaországban az állástalanoknak a munkanélküli segély megszűnése után is jár - jelenleg 475 eurós havi - juttatás, az RSA. Ez az összeg a minimálbér 43 százalékának felel meg, míg tíz évvel ezelőtt még elérte az 50 százalékot. A kormányfő bejelentette, hogy az RSA-t 2017-ig az éves infláción felül tíz százalékkal megemeli a kormányzat. Az első jelentős emelés 2013 szeptemberében várható.

A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy tájékozatlanságból vagy szégyenérzetből emberek ezrei nem igénylik a nekik járó szociális juttatásokat. Az RSA-t például a potenciális érintetteknek 68 százaléka kéri. A kormány ezért széleskörű tájékoztatási kampányt indít a szegényeknek járó állami támogatásokról.

"A szegényeket illetően nem a visszaélés a probléma, hanem az, hogy nem veszik igénybe a jogszerűen járó segélyeket" - mondta Marisol Touraine szociális ügyi miniszter a konferencián.

Az intézkedéscsomag részeként a kormány 4 ezer új sürgősségi szálláshelyet hoz létre hajléktalanok számára és további 4 ezret a menekültjogot kérőknek. Ez utóbbiak ugyanis gyakran hajléktalanszállókon keresnek átmeneti menedéket. A 8 ezer új szállás összesen 100 millió euróba kerül. A kormány már korábban bejelentette, hogy jövőre ezerrel bővíti a hajléktalanoknak biztosított szállások száma, azaz 2013-ban összesen 9 ezer új szegényeknek biztosított szálláshely jön létre. A Libération című napilap azt írta, hogy a lakhatási minisztérium összeállított egy listát, amelyben hatvan olyan épület szerepel, amelyben ipari befektetők tulajdonába lévő, legalább 18 hónapja üresen álló lakások találhatóak, s ezeket szándékozik lefoglalni a kormányzat.

Mintegy 100 ezer 18 és 25 év közötti, beilleszkedési gondokkal küzdő fiatal számára pedig 2013 szeptemberétől az RSA összegének megfelelő segélyezési rendszert vezet be a kormány. Az abból részesülőknek a kormányzat által javasolt képzési programokat és munkaajánlatokat el kell majd fogadniuk.

"Nem azok mennek külföldre, akik félnek a szegénységtől, hanem azok, akik még gazdagabbak akarnak lenni" - ezt annak kapcsán mondta Ayrault, hogy Belgiumban vásárolt magának lakhelyet Gérard Dépardieu filmsztár annak érdekében, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie. Nem fogjuk tudni visszaszorítani a szegénységet, ha azok, akiknek több van - és időnként sokkal több -, nem szolidárisabbak és nagyvonalúbbak" - tette hozzá. A kormányfő szerint a szegénység és a társadalmi integráció kérdései olyan "politikai választásokat" igényelnek, amelyekhez vállalt adópolitikának kell társulnia.

A jövő évi költségvetési tervezet 20 milliárd eurós adóemelést irányoz elő, ebből 10-et a legtehetősebbek személyi jövedelemadójának növelésével (a két alsó adósáv nem emelkedik, míg az évi egymillió euró felett keresőknek két évre bevezetik a 75 százalékos adózást), 10 milliárdot pedig a nagyobb vállalkozásoktól szednek be.

MTI