Budapesten lesz az európai szabadalmi bíróképzés központja - közölte Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben újságírókkal, miután az uniós országok versenyképességi ügyekben illetékes tárcavezetői teljes körű politikai megállapodásra jutottak az egységes európai szabadalom megteremtésének kérdéseiben.

A megállapodással egy hosszú évtizedeken át tartott folyamatra kerül pont - állapította meg az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy az igazi áttörés a tagállamok közti megerősített együttműködés lehetővé tételét illetően 2011 első felében, a soros magyar EU-elnökség alatt következett be.

A miniszterek hétfői megállapodása nyomán kedden Strasbourgban az Európai Parlament is szavazhat a szabadalmi csomag egészéről. Cséfalvay Zoltán számításai szerint 2014-től lehet majd benyújtani az első, egységes európai szabadalom iránti kérelmeket.

Az államtitkár kiemelte: a megállapodással nagy akadály hárult el Európában az innováció elől, hiszen olcsóbb, gyorsabb, költséghatékonyabb lesz a szellemi termékek védelme. A bíráskodásról - tette hozzá - jövő februárban nemzetközi szerződést írnak alá, arról azonban már megszületett a döntés, hogy a szabadalmi bírák képzési központja Budapesten jön létre, és ennek révén Magyarország jelentős szerepet tölthet be az európai szabadalmi rendszer működtetésében.

MTI