Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 40 millió eurós hitelt nyújt az Erste & Steiermaerkische Banka (ESB) számára a mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozásához Horvátországban - tette közzé az EBRD hétfőn honlapján.

A kereskedelmi bank 30 millió eurót beruházási és működőtőke-hitelek, 10 milliót pedig adósságfelvásárlás útján továbbíthat a magánvállalkozásoknak. A hitel célja a horvát mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése Horvátország Európai Unióhoz való csatlakozása kapcsán.

Ezáltal a vállalkozások a kereskedelmi hitelekhez képest hosszabb lejáratú és alacsonyabb kamattal terhelt hitelekhez juthatnak. A bank a hitelfeltételeket az ügyfél fizetőképességhez viszonyítva állapítja majd meg - teszi hozzá a horvát média.

A beruházás része a november elején meghirdetett Közös Akciótervnek, amelynek keretében az EBRD, az Európai Beruházási Bank (EIB) és a Világbank-csoport az euróövezeti válság nem szűnő hatásainak ellensúlyozására 2013-2014-re szóló, 30 milliárd eurót meghaladó támogatási csomagot állított össze Közép- és Kelet-Európa gazdaságai számára.

MTI