Súlyos pénzhiánnyal küzd az Erasmus nevű európai felsőoktatási diákcsere-program - figyelmeztetett Andrulla Vasziliu oktatási EU-biztos hétfőn Brüsszelben, az uniós országok oktatási minisztereinek tanácskozásán.

"Az Erasmus körüli helyzet immár nagyon súlyos. Hacsak nem születik gyors válasz arra az október 23-án előterjesztett bizottsági kérésre, hogy biztosítsanak pótlólagos finanszírozási hitelt 2012-re, a bizottság azzal fogja kezdeni 2013-at, hogy 220 millió euróval tartozik a nemzeti hatóságoknak a 2012-ben felmerült költségek nyomán" - mondta az unió javaslattevő-végrehajtó intézményének oktatásügyi felelőse.

Mint hozzátette, 2013-ra a kilátások még rosszabbak, különösen most, hogy zsákutcába jutottak a jövő évi uniós költségvetésről szóló tárgyalások. Vasziliu szerint ha nem oldódik meg az idei kiadások ügye, valamint nem születik egyezség a jövő évi uniós büdzséről, akkor az Erasmus csereprogramokban 2013 folyamán, "inkább előbb, mint utóbb", zavarok keletkeznek.

"Az Erasmus-program közvetlenül érinti a fiatal európaiak életét, és ez a keret az utolsó a sorban, amelyből nyesni kellene. Határozottan az a véleményem, hogy nem az európai fiataloknak kell megfizetniük az (uniós) intézmények közötti nézeteltérés árát" - hangoztatta az EU-biztos.

A 2011-2012-es tanévben összesen 231 408 fiatal részesült Erasmus-juttatásban, amely külföldi tanulmányok folytatását teszi lehetővé.

MTI