Együttműködési nyilatkozatot írt alá pénteken German Gref, a Sberbank vezérigazgatója és Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke.

A két pénzügyi intézmény közleménye szerint különösen a kis- és középvállalatok és közepes méretű tőzsdei vállalatok hosszú távú finanszírozásának elősegítése érdekében, illetve közös klímavédelmi projektek támogatásában működnek együtt a kelet-európai térségben.

A Sberbank Magyarországon is jelen van: februárban zárta le az osztrák Volksbank kelet-közép-európai leányait tömörítő vállalat, a Volksbank International felvásárlását.

A közlemény kiemeli: a most aláírt együttműködési nyilatkozat összhangban van azzal a támogatási programmal, amelyet november 8-án jelentett be több nemzetközi szervezet. Akkor az euróövezeti válság nem szűnő hatásainak ellensúlyozására két évre szóló, 30 milliárd eurót meghaladó támogatási csomagot állított össze Közép- és Kelet-Európa gazdaságai, köztük Magyarország számára az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az EIB és a Világbank-csoport.

MTI